Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Αναδρομή στην ιστορία της μόδας!


Δεκαετία του ‘20.
Η μόδα στον κόσμο εμφανίστηκε μετά τη λήξη του Α παγκοσμίου πολέμου.  Οι γυναίκες τότε όρχησαν να έχουν δικαιώματα.  Οι γυναίκες άρχισαν να  καπνίζουν, αποκτούν σεξουαλική ελευθερία και πλέον μπορούν να ψηφίσουν.  Η περίοδος εκείνη ονομάστηκε flappergirls. Την δεκαετία του 20’ καταργείτε ο κορσές, τα ρούχα αποκτούν πλέον τη μόδα της φαρδιάς γραμμής και για πρώτη φορά αποκαλύπτονται τα πόδια. Γίνονται αποδεκτά τα πλεκτά μαγιό για την παραλία. Στην συνέχεια έχουμε την εμφάνιση  του Chanel No 5 το 1921. Το 1925 το μάκρος τον ρούχων ανεβαίνει μέχρι και το γόνατο. 
Η μόδα δεν υπήρχε μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άντρες.  Η καθημερινή ενδυμασία των ανδρών ήταν κυρίως σοβαρή ή αθλητική. Το σακάκι ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, και με ψηλή μέση, τα παντελόνια στένευαν  προς τα κάτω. Το βράδυ ο άντρας έπρεπε να φοράει γιλέκο και το πρωί πουλόβερ.



Δεκαετία του ‘30.
Η γυναικεία ενδυμασία άρχισε να γίνεται πιο θηλυκή και λαμπερή ενδυμασία για το πρωί και για το βράδυ. Οι γυναίκες ήταν πιο παραγωγικές και πολυάσχολες, με αποτέλεσμα η εμφάνιση τους να είναι πιο πρακτική και απλή. Το βράδυ οι εμφανίσεις τους έγιναν πιο λαμπερές.  Την δεκαετία του ’30 εμφανίστηκαν νέα υφάσματα για τα βραδινά φορέματα. H στενή γραμμή ήταν εκείνη που επικράτησε στις ζακέτες και στα παλτό.
Η ανδρική ενδυμασία δεν είχε αλλάξει παρέμενε συντηρητική και η καθημερινή ενδυμασία έγινε πιο αθλητική.



Δεκαετία του ’40.
Κατά το Β παγκόσμιο πόλεμο δεν υπήρξε ανάπτυξη της μόδας λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Ήταν πολύ δύσκολο να ανεβρεθούν υφάσματα για να δημιουργηθούν νέα ρούχα. Ο κόσμος αναγκάστηκε να ανταλλάσει υφάσματα από εκείνα που τους ξέμεναν έτσι ώστε να μπορούν να έχουν έστω  και ένα κομμάτι ρούχο να φορέσουν. Οι στρατιωτική ενδυμασία για τους άντρες, καθιερώθηκε και στις κοινωνικές εμφανίσεις. Η γυναικεία ενδυμασία ήταν απλή και λειτουργική σε διακριτικά χρώματα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου την εμφάνιση του κάνει ο Christian Dior και χαρακτηρίστηκε «Βασιλιάς της μόδας». Είχε φέρει μια νέα τάση πολυτέλειας και έκανε μόδα πιο θηλυκή και αριστοκρατική.  Στη ανδρική ένδυση δεν υπήρξαν πολλές αλλαγές αλλά μόνο μετά τον πόλεμο τα σακάκια μάκρυναν και φάρδυναν στους ώμους.



Δεκαετία του ’50.
Μια δεκαετία εκρηκτική. Υπήρξε ανάπτυξη στην υψηλή ραπτική.
Η δεκαετία αυτή χαρακτηρίστηκε ως η εποχή βασισμένη στο Grease. Ήταν η πρώτη φορά που ο καθένας απέκτησε τη δική του μόδα. Μια εμφάνιση με στυλ που ήταν επηρεασμένη από πρότυπα του κινηματογράφου και τραγουδιστές. Τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την εμφάνιση τους ήταν κυρίως τα δερμάτινα, όπως τα τζιν, οι κλος φούστες, καθώς και τα πλεκτά, τα κοτλέ και οι μπαλαρίνες παπούτσια για τις γυναίκες.

Παράλληλα με αυτή τη μόδα ο Christian Dior προκαλεί ξανά αίσθηση ανεβάζοντας το μήκος της φούστας στα λίγα εκατοστά κάτω από το γόνατο και συνδέοντας τη ραπτική με τα γράμματα του αλφάβητου. Έτσι γεννιέται η στενή στο πάνω μέρος και ανοιχτή κάτω, η ίσια και αυστηρή και η ανοιχτή στην πλάτη και στενή προς τα κάτω. Μετά το θάνατο του Christian Dior, παίρνει τη θέση ο Yves Saint Laurent και παρουσιάζει την τραπεζιοειδή γραμμή.  Στην ανδρική μόδα τα σακάκια και τα παλτό ήταν φαρδιά και είχαν στρογγυλεμένα πέτα τα παντελόνια ήταν άνετα στο πάνω μέρος και στένευαν προς τα κάτω.

Δεκαετία του ’60.
Στη δεκαετία του ’60 η μόδα είχε έμπνευση από την αναρχία και από διαφορετικούς τόπους. Η γυναικεία μόδα αποτελείτο από μίνι φούστας και η καθιέρωση του γυναικείου παντελονιού. Της μόδας ήταν τα ταγιέρ της Coco Channel και τα φορέματα σε στυλ πριγκίπισσας. Έκανε την εμφάνιση της η μπότα στην γυναικεία υπόδηση και των φαρδιών παπουτσιών με περίεργα τακούνια. Σχετικά με την ανδρική ενδυμασία τα παντελόνια ήταν στενά χωρίς ρεβέρ, πολλοί ακόμη φορούσαν πολύχρωμα πουκάμισα και γιλέκα με κρόσσια.



Δεκαετία του ’70.
Στο χώρο της μόδας επικρατούσε σύγχυση. Ο Ralph Lauren βρήκε καταφύγιο στο νεορομαντισμό. Ο οποίος πυροδότησε όλα τα κομμάτια του με  λούρεξ και με πάρα πολύ γκλίτερ. Εκείνη  την εποχή εμφανίζονται τα καυτά σορτς, οι πλατφόρμες που σπάνε τους αστραγάλους και τα πουκάμισα που εφαρμόζουν ακριβώς στο κορμί της κάθε γυναίκας με τους γιακάδες τους όρθιους. την εμφάνιση του έκανε το disco style που χαρακτηριζόταν από ελαστικά ρούχα, φανταχτερά χρώματα και γυαλιστερά υφάσματα. Σχετικά με την ανδρική μόδα, τα πουκάμισα είχαν σχήμα καρό ή ριγέ, τα σακάκια ήταν μεσάτα με στενούς ώμους και τα παντελόνια με στενό καβάλο και φαρδιά προς τα κάτω. Οι άνδρες πλέον άρχισαν να κρατάνε τσάντες και να φοράνε μαντίλια στο λαιμό αντί για γραβάτες.





Δεκαετία του ’80.
Στη γυναικεία μόδα επικρατούσε κάτι από pencil φούστες με ψηλή μέση ήρθαν σε αντίθεση με το rock στυλ που χαρακτηρίζεται από δερμάτινα, ολόσωμες φόρμες, τρούκς και αλυσίδες. Η ανδρική μόδα αποτελούσε το παραδοσιακό κοστούμι και κλασσικό.



Δεκαετία του ’90.
Τη δεκαετία αυτή τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο απλά.  Νέα πρόσωπα κάνουν την εμφάνιση τους. Νέοι σχεδιαστές οι περισσότεροι από τη Βρετανία. Ο John Galliano, ο Alexander McQueen και η Stella McCartney. Ο Tom Ford αναλαμβάνει τον οίκο Gucci και τον απογειώνει, ενώ οι οίκοι Prada, D&G, Blumarine καθιερώνονται στο στερέωμα της μόδας. Η Kate Moss είναι η σχεδιάστρια της δεκαετίας. Ενσωματώνεται η απλότητα, η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα.





Δεκαετία του ‘00

Τα leggings έκαναν την εμφάνιση τους στην αρχή των 00s. Έχουν εδραιωθεί στην γκαρνταρόμπα μας και θα τα δούμε και τα επόμενα χρόνια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.  Μετά ακολούθησαν τα trucks, studs και πολύ hard rock
Τα trucks και τα studs κυριάρχησαν στα jeans, στις τσάντες, τα αξεσουάρ και στα παπούτσια. Αντικατέστησαν τα στρας και έδωσαν νέο ύφος στις εμφανίσεις. Εμφανίστηκαν τα νέον χρώματα δηλαδή τα έντονα φωσφοριζέ νέον χρώματα που θυμίζουν τα stabilo μαρκαδοράκια μας.  Τέλος την εμφάνιση τους έκαναν τα σκισμένα τζιν που είναι λες και κάποιος σε έσπασε στο ξύλο και σου έσκισε τα ρούχα, παντελόνια που ακόμη και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τα κάνουμε χωρίς κανένα κόστος απλά παίρνεις ένα ψαλίδι και κόβεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: